Extension on the Aix-en-Provence vineyard

Aix-en-Provence Vineyard Buildng, Pictures of French Residential Architecture, Accommodation Development in Southern France

September 11, 2022

Design: Mahos Architects

Location: Aix-en-Provence, France


Photo © Studio Module

Photos: Studio Unit and David Morrell

Chrome Extension, Southern France

The Grapevine extension It is an addition to this family home designed for its owners, who wanted more living space and panoramic views of the sunset over the vineyard.

Extension on the Aix-en-Provence vineyard


Photo © Studio Module

The current building is a contemporary local style villa, which is an H-shaped house. Since its construction in 1998, the owners’ space requirements have changed. The aim of the project was to add more rooms and accentuate the surrounding landscape.

Extension on the Aix-en-Provence vineyard Vineyard extension in Aix-en-Provence
Photos © Studio Module

Site Integration
The existing house overlooks vineyards filled with training wires suspended on steel pegs with a rusty patina. The contemporary structure of the addition is directly inspired by those landscapes characterized by strong vertical and horizontal lines.

French Vineyard Extension
Photo © David Morrell

The architecture of the addition is based on the proportions of the house in the extension of its existing facades. A flat roof is a force line in the landscape.

Vineyard extension in Aix-en-Provence
Photo © Studio Module

The metal structure containing the new rooms is framed by the existing house and the load-bearing wall that surrounds it.

Metal and glass aim to make the project disappear into the surrounding landscape. Moreover, the brownish-red color coordinates with the house’s cornice and red shutters.

Vineyard extension in Aix-en-Provence Southern France real estate design by Mahaus Architects
Photos © Studio Module

internal external
The multi-use living area with full glazing takes advantage of its dual east/west orientation. A bedroom and shower room complement the floor. The view through the windows is not affected when the bedroom door is open. The bathroom is both well lit and private thanks to its frosted glass.

When the windows are wide open, the breeze flows in, as in a hilltop cabin, and a cantilevered roof extends from the interior space. The boundary between the inside and the outside is thus obscured.

music room
The music room is built in the basement for private rehearsals and concerts. It is accessed through the existing house, making it possible to keep the addition independent, like a small condominium.

The main room is a well-lit space, thanks to the picture windows that let in an abundance of natural light and create a strong bond with the outdoors.

French Vineyard Extension Possession of Southern France by Mahus Architects
Photos © David Morrell

The 30-square-meter (323-square-foot) music room was designed according to an acoustic study and includes plywood seating that matches the adjacent floor. The cabinets wall gives the room a variable geometry that absorbs sound, while also providing everyday storage space. Carpets and fabrics are also used to enhance the room’s acoustics.

The stepped seating in the music room is the result of an interesting technical limitation: the foundations of the addition had to be offset from the existing facade. To avoid space loss, the architects decided to create seating that met this structural requirement, while enhancing the interior space.

This versatile room can be converted into a home theater, bedroom, practice space, recording studio or intimate concert hall.

Vineyard extension in Aix-en-Provence
Photo © Studio Module

Technical Challenges
Coordination with contractors and engineers during the design and construction phases changes and impacts the project in both its structural features and finishing works.

The project had a mixed frame, and the intersections between the metal and masonry elements were treated with special care. The use of recessed joints, with metal U-shaped cutouts, made it possible to abandon the barge deck and accentuate the natural-looking I-beams.

Instead of adding a new element to the project, the architects used the same structural units to create a downspout, with rainwater flowing along the I-beams.

The safety nets above the windows were replaced by a mud grille, a very common feature in the area. The Mashrabiya system blocks out direct sunlight and allows for a continuous flow of air.

French Vineyard Extension
Photo © David Morrell

Stretch of vineyards in Aix-en-Provence, France – building information

Architect: Mahos Architectes – https://www.mahos.fr/

Masonry work, rough work, plaster, paint, electrician: Promazur
Metal frame: Bernabeu ironworks
Roofing / Weatherproofing: Histoire de toit
Plumbing: Energie Computers
Structural Engineering: I2C Structure

About Mac
Mahos is an architecture studio co-founded by Lucile Maurel and Camille Hours in 2018. The two women graduated from Saint-Etienne School of Architecture (École d’architecture nationale supérieure), and share an optimistic and enthusiastic vision for their profession.

With great regard for local heritage and history, they consider the existing structures a real material for the project. The studio is active in a variety of locations.

Extension on the Aix-en-Provence vineyard
Photo © Studio Module

Photos: Studio Unit and David Morrell

Vineyard Extension in Aix-en-Provence Photos/information received 110,922 from v2com news

Location: Aix-en-Provence, France, Western Europe

New homes in Provence

Villa Le PineSaint-Tropez, French Riviera, Provence-Alpes-Côte d’Azur, Southeast France
Architects: SAOTA
Villa Le Bain St Tropez, France
Photo: Adam Leech
Modern villa in Saint Tropez

Ramatuelle’s family dormitoryRamatuelle, province of Var, Provence-Alpes-Côte d’Azur, southeastern France
Design: NADAAA, Architects
Family dormitory Ramatuelle House, Var's property
Image courtesy of Architects Bureau
New Var feature

Southern France Real Estate Designs

Montpellier buildings

The city of the human body Architecture competition win
Design: BIG + A + Architecture + Egis + Base + L’Echo + Celsius Environnement + CCVH
Museum of the Human Body in Montpellier
Photo © BIG
Museum of the Human Body in Montpellier

Leonard de Vinci High School in Montpellier
Design: Hellin-Sebbag, Architects
Leonard de Vinci High School
Photo: Benoit Werley
Leonard de Vinci High School in Montpellier

Sailing Cube – FAV Suite 2014 in Montpellier
Design: Atelier Jerome Lafond
Sailing Cube at La Grande Motte
Photography © Paul KOZLOWSKI
Sailing Cube at La Grande Motte, Montpellier

Jean-Claude Carrier Theater
Design: A + Architecture
Jean-Claude Carrier Theater
Photo © Mary Caroline Lockat
Jean-Claude Carrier Theater

Lez in Art Housing at ZAC Rive Gauche in Montpellier
Design: NBJ Architectes
Lez in Art Housing at ZAC Rive Gauche in Montpellier

Pierre Vives
Design: Zaha Hadid Architects
Montpellier building + Pierre Vives Montpellier project

New buildings in France

French architectural projects

French Architectural Design – Chronological List

French architecture news

French Architect Offices – Design Firm Lists

French architecture

Marseille buildings

Comments / Photos of Chrome extension in Aix-en-Provence Designed by Mahos Architectes Welcome page